Globalmedicin - Porträtt "Jag hoppas få nya perspektiv"

På väg ut till en verklighet där myggnät och kondomer räddar liv och med otaliga vaccinationer i armarna, har ST-läkaren Ylva Karlsson många förväntansfulla fjärilar i magen. Från juli till september askulterar hon på Muhimbili National hospital i Dar es Salaam, Tanzania.

 

Sjukhuset är det största i Tanzania med 1,500 bäddar och omkring 2 700 anställda. Tillsammans med två andra svenska ST-läkare ska hon följa läkarkollegor vid tre olika kliniker – barn, medicin och kvinnors hälsa. Förväntningarna är höga.  

– Det blir säkert berikande, utmanande, spännande och något jag får nytta av hela livet – både yrkesmässigt och på det personliga planet. Många normer kommer nog att ställas på kant, säger Ylva Karlsson.

Tanzania ligger på det tropiska Afrikas östkust och har 33 miljoner invånare. De största medicinska hoten utgörs av malaria, HIV/AIDS, olika diarrésjukdomar, tuberkulos, kolera och undernäring. Av svenska ST-läkare som tidigare varit på Muhimbili National hospital har Ylva förstått att förutsättningarna kan vara svåra och annorlunda. Patientflödet är stort, personalen har en tung arbetsbörda och man kan inte räkna med att medicinsk utrustning fungerar eller ens finns. Många patienter har ofta långt gångna sjukdomar där de lider eller dör – helt i onödan – av åkommor som är relativt lätta att behandla. Det gäller inte bara tuberkulos, hiv och aids utan även för oss i Sverige vanliga sjukdomar som exempelvis diabetes.


– Det kommer nog att bli tungt att se. Samtidigt kommer det säkert att kännas extra starkt i de fall man att ser att hälsoutvecklingen går i rätt riktning, säger Ylva Karlsson. Hon tror också att det kan vara utvecklande med en inblick i hur man rent praktiskt diagnostiserar utan avancerad laboratoriemedicin och teknisk apparatur.

Inför resan har Ylva försökt att förbereda sig genom att följa andra ST-läkares månads- rapporter från fältet och läsa på om Tanzania och tropiska sjukdomar. Hon har även försökt lära sig lite swahili.
– Jag tror att det kan vara bra att lära sig några grundläggande fraser eftersom få patienter talar engelska. Det går sådär, säger Ylva Karlsson.

Sedan finns det saker som man aldrig kan förbereda sig på. Som till exempel vad det innebär att döden ständigt är närvarande. Det är något som Ylva funderar mycket över. Hur väljer man mellan en medelålders kvinna med hög feber som börjat krampa och en gravt uttorkad tvååring som haft akut diarré i tre dagar och som ser ut att dra sina sista andetag? Vems liv räddar vi och vem lämnar vi kvar?
– Det finns förmodligen inte lika mycket utrymme att känna efter som det gör hemma i Sverige, säger Ylva Karlsson.

Efter halva tjänstgöringstiden får Ylva efterlängtat besök av sin 12-åriga son. De ska bland annat åka till Zanzibar.
– Vi har aldrig varit från varandra så här länge. Därför känns det fantastiskt att han vill komma och att vi får dela upplevelser tillsammans, avslutar Ylva Karlsson.

 

Text: Daphne Macris

 

Satsningen är ett samarbete mellan CeFAM:s Globalmedicin och SIDA.

Följ Ylvas arbete, vardag och äventyr på CeFAM:s blogg med start 1 juli fram till slutet av september.

Blogg bild Spalt Höger

BLOGG: Följ med till Indien och Tanzania

Här bloggar Elin Axelsson, Ylva Karlsson och Athanasios Kontaris från sina ST-tjänstgöringar i Indien och Tanzania. Följ deras arbete, vardag och äventyr. BLOGGEN »
           

Ylva2BLOGG

"Jag hoppas få nya perspektiv"

I juli går färden till Tanzania. På väg ut till en verklighet där myggnät och kondomer räddar liv och med otaliga vaccinationer i armarna, har ST-läkaren Ylva Karlsson många förväntansfulla fjärilar i magen. I tre månader ska hon askultera på Muhimbili National hospital i Dar es Salaam. LÄS MER »

 

RapportGlobal2

Målande rapporter

Här finns månadsrapporter samlade där ST-läkare beskriver sina erfarenheter och reflektioner från sitt kliniska arbete i utlandet. LADDA NER »